WIJNEN UIT DE OUDE WERELD

Europa en LibanonFranse wijnen staan hoog aangeschreven in de wijnwereld. Dat komt omdat Frankrijk een rijke traditie in de wijnbouw kent en trots is op de eigenwijze wijnen. 's Werelds bekendste wijngebieden liggen hier en worden gekenmerkt door geografische diversiteit en vele edele druivensoorten.
Beaujolais
Bourgogne
Champagne
Elzas
Jura
Languedoc /Roussillon
Loire
Provence
Rohne
Het land met de meeste variëteit aan druivenrassen is Italië. Met 3000 verschillende druivenrassen uit vele gebieden is er voor ieder wat wils. Wellicht dat Italië hierdoor in ieder z'n persoonlijke top 5 staat..
Abruzzo
Calabrië
Emilia e Romagna
Marken
Piëmonte
Sardinië
Sicilië
Toscane
Veneto
Het land met het grootste volume in wijnproductie is Spanje. Daardoor zijn de wijnen ook altijd scherp geprijsd. De mooiste wijngebieden bevinden zich in het Noorden en Oosten met natuurlijk de Tempranillo en Viura als bekendste druivensoorten.
Castilla y Lèon
Jumilla
La Mancha
Peñedes
Rioja
Rueda
Valencia
Een iets onbekender wijnland is Engeland. Door het winderige en koele klimaat maken ze hier vooral witte wijn. Op wereldwijnniveau staan de Engelse mousserende wijnen naast de welbekende Champagnes.
Sussex
Het land van de Port is Portugal. Maar natuurlijk ook bekend van de wat kruidigere en volle rode wijnen uit top wijngebieden als Alentejano en Duorum. Niet te vergeten (en te missen) is de witte jonge (of groene) wijnsoort: Vinho Verde.
Alentejano
Dão
Duoro
Een serieus wijnland is Duitsland al langer. De Pfalz, Rheinhessen en Mösel komen tegenwoordig standaard voor op de wijnkaart met de Riesling aan het hoofd.
Pfalz
Rheinhessen
OOSTENRIJK
Oostenrijk is uitermate geschikt voor wijnbouw door de Löss bodem in het Weinviertel. Veelal wordt er Grüner Veltliner, Welschriesling en Zweigelt verbouwd.
Weinviertel
De oorsprong van de wijnbouw ligt in de Bekaa vallei in Libanon. Hier zijn al ruim 5000 jaar geleden aardwerken wijnvaten gevonden en divers ander aan wijnbouw gerelateerd gereedschap. Ze maken volle wijnen met een typische Libanese kruidigheid -die je kan kennen van de wereldberoemde kruidenmarkt in Beirut.
Bekaa Vallei