Wijn lekkerder uit gepast glas

Types-of-Wine-Glasses-Chart

Het juiste glas kiezen bij de juiste wijn, maakt het nou echt zoveel uit? Wijnbloggers.nl  meldt dat een verkeerd gekozen glas een kwaliteitswijn kan degraderen tot een ordinair slobberwijntje. Dit wordt bevestigd op de blog van wijnprofessor Steven Kolpan van The Culinary Institute of America (CIA).

Wijnprofessor

Deze wijnprofessor testte thuis drie wijnen om er zo achter te komen of een gepast wijnglas echt zoveel verschil maakt. De wijnen werden zoals gewoonlijk beoordeeld op uiterlijk, geur en smaak. Zoals verwacht bleken alle wijnen slecht te smaken in een verkeerd glas en beter in een gepast glas.

De thuistest

Wel, dit lijkt verdacht veel op de testen die wij bij Jacq uitvoeren. Naast dat de wijn beter ging smaken naar mate het in juistere glazen geschonken werd, kregen dezelfde wijnen (in een blinde test) verschillende beoordelingen. Aan het begin van de proeverij werd de Ciro, toch geen mis wijntje, omschreven als “lang niet onaardig”. Drie testrondes later ervaarde het panel de wijn als “de lekkerste wijn ooit geproefd” om vervolgens een gat in de wijnvoorraad te slaan.

Natuurlijk maakt het glas uit (daarom verkopen wij ook prachtige kristallen glazen), maar met wie je het drinkt en hoeveel net zoveel.

Geplaatst in Jacq zegt.