Rode wijn uit Rioja

 

rioja crianza rode wijn tempranillo

Wat is Rioja

In het Noorden van Spanje ligt de befaamde wijnstreek Rioja. Langs de rivier de Ebro liggen, uitgestrekt over honderd kilometer, 64.000 hectare aan wijngaarden. De drie subgebieden: Rioja Alta, bodem bestaand uit kaksteen, klei en alluvium, elegante wijnen. Rioja Alavesa, ten noorden van de Ebro, kalkrijk met hoogaangeplante wijngaarden, hoge kwaliteit wijnen met veel smaak. In Rioja Baja liggen de wijngaarden lager, is het klimaat warmer en de wijnen krachtiger. Het gebied is overigens genoemd naar een zijrivier van de Ebro, de Rio Oja.

Wat voor stijlen in Rioja

De verschillende stijlen rode wijn die je op de etiketten van wijnen uit Rioja kunt vinden hebben te maken met name te maken met de houtopvoeding en de tijd die de wijn heeft gerijpt op fles. De meeste rode wijnen bestaan uit Tempranillo, soms aangevuld met Garnacha Tinta.

  • Rioja – oftewel Rioja Joven, een jonge rode wijn met nauwlijks tot geen houtopvoeding of opvoeding op fles
  • Rioja Crianza – sappige en frisse wijnen met een lichte vanille tonen. Een minimale opvoeding van één jaar op vat en één jaar op fles
  • Rioja Riserva – donkere wijn die drie jaar in de kelder heeft doorgebracht. Deze tijd is onderverdeeld in minimaal één jaar op vat en 6 maanden op fles
  • Rioja Gran Reserva – volle en zachte aromatische wijnen die vijf jaar kelderervaring hebben. Daarvan hebben ze twee jaar in een vat gezeten en twee jaar in de fles, minimaal welteverstaan.

Wat eet je bij Rioja

Onze gedachten gaan direct uit naar rood vlees. Denk aan lamsbout of lamskoteletten. Maar ook kwartel, speenvarken of wild zwijn passen goed bij wijnen uit Rioja. Geen vlees? Ook een fijne Comte, of oud Goudse zwemmen heerlijk in de Rioja!

Geplaatst in Jacq zegt.