Wat is het verschil tussen Cava, Prosecco en Champagne

Het is de tijd van het jaar waarin we elkaar, en onszelf, eens goed verwennen. Waar doe je dat beter mee dan met een glas goede mousserende wijn? De meesten zullen meteen aan de Champagne willen gaan. Uitstraling, traditie, en uiteraard de smaak spelen hier een rol in. Maar wellicht ligt een van de andere mousserende wijn jou wel meer. 

Hoe komen bubbels in wijn?

Wat onderscheidt een mousserende wijn van een normale wijn? De bubbels natuurlijk. In principe ondergaan beide wijnen tot een bepaald punt dezelfde stappen, kortweg: de suikers in het druivensap worden door middel van gist omgezet in alcohol en koolzuur. Dit koolzuur wordt niet vastgehouden en verdwijnt in de lucht. De mousserende wijn ondergaat nu een tweede vergisting (methode traditionelle) op fles met kurk erop. Hierdoor kan het koolzuur niet ontsnappen en krijgt de wijn zijn mousserende karakter.

Hoe langer de vergisting op fles doorgaat, hoe fijner de bubbels en hoe droger de wijn. Champagnes ¨rijpen¨ minimaal 15 maanden op deze manier, cava´s minimaal 9 maanden, en prosecco´s (zover de bubbels niet in rvs tanks of machinaal zijn toegevoegd), een maand.

De tweede vergisting op fles geeft deze mousserende wijnen typerende gistaroma´s zoals toast. 

Cava

Gebied: Penedes, Spanje

Druif: macabeo, parellada en xarel-lo

Smaak: cava is een droge wijn, met zachte tonen, en vaak een lichte kruidigheid. Aromas van appel en toast komen vaak voor.

Prosecco

Gebied: Veneto, Italë

Druif: Prosecco/Glera

Smaak: fruitig, lichtzoet, tonen van citroen

Champagne

Gebied: Champagne, Frankrijk

Druif: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay

Smaak: complex, hints van toast en karamel, fijne bubbels